<- Likier orzechowyLista potraw z grupy: DeserLizak kiwi ->

PDF Drukuj

Likier śliwkowy

Dodano: 2010-01-01 14:35:35
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 727 razy.



Kuchnia węgierska
750 g śliwek
300 g cukru w kostkach
1/2 I spirytusu
3/4 I mleka
1/2 I wody

Śliwki umyć, odsączyć i razem z pestkami utłuc w moździerzu. Włożyć do szklanego naczynia, zalać spirytusem, przegotowaną, ochłodzoną wodą i dodać kostki cukru. Odstawić na 2 tygodnie. Nie trzymać w zimnie. Potem dodać mleko (niegotowane) i znowu odstawić na 2 tygodnie. Teraz jednak trzymać w zimnie i często potrząsać. Po 4 tygodniach odfiltrować, przelać do butelek i dobrze zakorkować.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności