Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 7021 razy.
18 dag masła,
3/4 szklanki cukru,
16 dag gorzkiej czekolady,
3 jajka,
3/4 szklanki mąki,
ewentualnie lukier jak na babkę.
Masło utrzeć aż będzie miękkie, dodać cukier i dalej ucierać, aż masa stanie się puszysta. Na wolnym ogniu roztopić czekoladę, a kiedy ostygnie do temperatury pokojowej, wlać ją do masy. Dodać, mieszając - po jednym - żółtka, a na koniec, partiami, mąkę. Mieszać do czasu uzyskania gładkiego ciasta. Białka ubić na sztywno. Do ciasta dodać 1/4 piany i dokładnie wymieszać, po czym połączyć całość z resztą piany bardzo delikatnie. Przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką formy, wstawić do nagrzanego so 100 stopni piekarnika (na środkową półkę) i piec przez około 40 minut. Ciasto jest gotowe, gdy powierzchnia lekko popęka, krawędzie lekko odejdą od formy, a wykałaczka, którą się je nakłuje, będzie sucha. Po 10 minutach wyjąć ciasto z formy i ewentualnie polukrować: łyżkę wody i łyżkę rumu podgrzać, wlać do naczynia ze szklanką cukru pudru, dodać łyżkę soku z cytryny i dobrze wymieszać.
zakalec Nadesłał(a): ewa 2006-04-15 17:04:52