Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 5613 razy.
Porcja dla 6-8 osob. Czas przygotow. 1 godz. 45 min.
Ciasto:
125 g maki,
125 g masla o temp. pokojowej,
150 g czekolady,
125 g cukru pudru,
3 jaja,
3 lyzki mleka,
szczypta soli,
6 obranych orzechow wloskich.
Karmel:
2 lyzki cukru,
1 lyzka octu,
1 lyzka wody.
Polewa:
125 g czekolady,
125 g cukru pudru,
4 lyzki masla,
5 lyzek wody.
1. Make przesiac. Zoltka jaj utrzec z cukrem na puszysta mase. Z lekko osolonych bialek ubic sztywna piane.
2. Czekolade rozpuscic, lekko mieszajac, na lazni wodnej. Dodac maslo w malych
kawaleczkach, wymieszac starannie, przelac do cieplej miski. Polaczyc z
utartymi zoltkami i energicznie wymieszac. Dodac przesiana make i piane z
bialek. Ciasto wymieszac i przelac do natluszczonej tortownicy. Piec ok. 45
min w nagrzanym do temp. 190żC piekarniku. Studzic w formie.
3. Z podanych skladnikow sporzadzic ciemny karmel. Obtoczyc w nim polowki obranych orzechow.
4. Na lazni wodnej rozpuscic, ciagle mieszajac 125 g czekolady. Do rondelka z
czekolada przesiac cukier puder, dodac podzielone na male kawaleczki maslo i
mieszac. Zdjac z ognia i nadal mieszajac dodawac powoli zimna wode, az do
uzyskania jednolitej masy.
5. Ciasto wyjac z formy, pokryc polewa czekoladowa i przybrac orzechami.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 5 "Kuchnia francuska II", strona 92.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach