<- Ciasto czekoladoweLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaCiasto czekoladowe rigo jancsi ->

PDF Drukuj

Ciasto czekoladowe

Dodano: 2008-02-15 20:28:48
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 2422 razy.


100g cukru
6 jajek
1 1/4 kostki masła
3 tabliczki czekolady, najlepiej gorzkiej
150g orzechów włoskich
150g migdałów
papier pergaminowy

1. Smarujemy okrągłą formę do ciasta masłem, dno wykładamy kółkiem z papieru.
2. Orzechy, migdały i dwie tabliczki czekolady mielimy na proszek w mikserze (lub trzemy na tarce). Oddzielamy żółtka od białek. Masło, żółtka i cukier ucieramy na gładką masę, dodajemy zmielone orzechy, migdały i czekoladę i mieszamy.
3. Ubijamy białka na sztywną pianę i delkatnie mieszamy z pozostałymi składnikami tak, aby piana nie odpadła.
4. Wlewamy masę do formy, wyrównujemy. Kruszymy trzecią tabliczkę czekolady i kawałeczki wciskamy do ciasta. Pieczemy w temperaturze 190C przez godzinę.

Nadesłał: <wenus.wenus1@wp.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności