<- Bażant z kiszoną kapustąLista potraw z grupy: Mięso: DróbChaud-froid z kury ->

PDF Drukuj

BITKI Z DROBIU OPIEKANE

Dodano: 2010-01-01 14:40:05
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1435 razy.




50 dag mięsa z piersi drobiu
1 łyżka oliwy lub oleju
sól
4 łyżki umytej, posiekanej naci pietruszki

MiÄ™so z piersi umyć, osuszyć, pokrajać na równe porcje. Zbić tÅ‚uczkiem do miÄ™sa zwilżonym wodÄ…, uformować owalne porcje. Na patelniÄ™ z bardzo grubym dnem lub lepiej na patelniÄ™ przystosowanÄ… do smażenia bez tÅ‚uszczu wlać Å‚yżkÄ™ oliwy lub oleju, rozgrzać. WkÅ‚adać porcje miÄ™sa, smażyć rumieniÄ…c po obu stronach. Obrumienione bitki posolić, skropić kilkoma Å‚yżkami wrzÄ…cej wody, przykryć. pozostawić na maÅ‚ym ogniu na kilkanaÅ›cie minut, tak aby byÅ‚y miźkkie;. uważaÄ™, żeby siÄ™ nie przypaliÅ‚y. Przed podaniem wyÅ‚ożyÄ™ na ogrzany półmisek, posypaÄ™ posiekanÄ… naciÄ… pietruszki. Podawać z dodatkiem ziemniaków purée (1-11/2 Å‚yżki na porcjÄ™) ze szpinakiem, groszkiem z marchewkÄ… lub z zielonÄ… saÅ‚atÄ…. Bitki można także podawać na zimno z dodatkiem zimnych sosów i saÅ‚atek warzywnych.



Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności