<- Kaczka lub kurczak w sosie orzechowymLista potraw z grupy: Mięso: DróbKaczka nadziewana ->

PDF Drukuj

KACZKA NA CZERWONO

Dodano: 2010-01-01 14:40:05
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1547 razy.




2-2 1/2 kg kaczki
3 cebule dymki pokrajane w kawałki
4 plasterki świeżego imbiru lub 2 łyżeczki imbiru w proszku
1 mała posiekana cebula
Sos:
1/2 łyżeczki soli
6 łyżek sosu sojowego
2 łyżki miodu
1/4 szklanki czystej wódki lub wytrawnego białego wina

Osuszyć kaczkę, włożyć piersią do dołu do dużego, płaskiego garnka lub brytfanny, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, gotować 10 min, odlać około 1/4 płynu. Dodać cebulę dymkę, imbir, sól, sos sojowy i miód przykryć i gotować na małym ogniu 1 godz. obracając ptaka dwa razy. Wlać wódkę, gotować dalsze 45 min. Ugotowaną kaczkę przełożyć na deskę, podzielić na porcje, ułożyć na gorącym półmisku, trzymaę w cieple. Sos z brytfanny przecedzić do rondla, postawić na dużym gazie, gotować do wyparowania 3/4 płynu. Kaczkę zalać sosem. Proporcje: dla 6 osób - jako danie główne, z ryżem i zupą



Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności