<- Kurczak duszonyLista potraw z grupy: Mięso: DróbKurczak duszony ->

PDF Drukuj

Kurczak duszony

Dodano: 2010-01-01 14:40:05
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1235 razy.



Kuchnia koreańska
1 kurczak

Marynata:
4 łyżki sosu sojowego lub 1 łyżka przyprawy maggi z 3 łyżkami wody
pieprz do smaku
1 drobno posiekana dymka lub 2 łyżki posiekanej cebuli
1 roztarty ząbek czosnku
1 łyżka cukru
1 łyżeczka oleju jadalnego
2 łyżki oleju jadalnego do smażenia

1. Zdjąć skórę i usunąć kostki z kurczaka, mięso lekko utłuc drewnianym tłuczkiem, pokrajać w grube kawałki.
2. Dokładnie wymieszać sos sojowy lub maggi z wodą, pieprz, dymkę, czosnek, cukier i łyżeczkę oleju.
3. Włożyć kawałki kurczaka do marynaty i po wymieszaniu odstawić na godzinę.
4. Wyjąć kawałki mięsa, dobrze osączyć, smażyć na rozgrzanym oleju na małym ogniu na mocna złoty kolor.
5. Wlać 1/4 szklanki wody i dusić pod przykryciem około 30 min., aż mięso będzie miękkie. Doprawić solą.
6. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i azjatycką sałatką.
Proporcje dla 4-6 osób


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności