Oczyszczonego kurczaka umyć, osuszyć Å›ciereczkÄ… podzielić na porcje, natrzeć solÄ… i pieprzem, odstawić na 1 godz. Obsmażyć na rozgrzanym maÅ›le (1 Å‚yżka), po czym oblać winiakiem i zapalić. Po wygaÅ›niÄ™ciu pÅ‚omienia polać kurczaka mlekiem i dusić pod przykryciem na maÅ‚ym ogniu, potrzÄ…sajÄ…c od czasu do czasu rondlem. Gdy miÄ™so bÄ™dzie miÄ™kkie, przeÅ‚ożyć na półmisek i wstawić do ciepÅ‚ego piekarnika. Do sosu wlać Å›mietanÄ™ i wino, postawić na malutkim ogniu, żeby tylko "mrugaÅ‚" przez kilkanaÅ›cie minut. Na reszcie masÅ‚a usmażyć oczyszczone kapelusiki pieczarek i króciutko przesmażyć obrane ze skórki połówki pomidorów. MiÄ™so obÅ‚ożyć pieczarkami i pomidorami, polać sosem. Jako dodatek podawać purée z ziemniaków wymieszane z purée z zielonego groszku (proporcja 1:1 ).