<- Kurczak duszonyLista potraw z grupy: Mięso: DróbKurczak duszony na biało ->

PDF Drukuj

Kurczak duszony

Dodano: 2010-01-01 14:40:05
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1101 razy.



Kurczak (ok.1 kg)
2 łyżki masła lub margaryny mlecznej
1/2 łyżeczki białego pieprzu
kieliszek winiaku
kieliszek (do wina) białego wina
szklanka mleka
filiżanka kwaśnej, świeżej śmietany
10 małych pieczarek
5 niedużych pomidorów
sól

Oczyszczonego kurczaka umyć, osuszyć Å›ciereczkÄ… podzielić na porcje, natrzeć solÄ… i pieprzem, odstawić na 1 godz. Obsmażyć na rozgrzanym maÅ›le (1 Å‚yżka), po czym oblać winiakiem i zapalić. Po wygaÅ›niÄ™ciu pÅ‚omienia polać kurczaka mlekiem i dusić pod przykryciem na maÅ‚ym ogniu, potrzÄ…sajÄ…c od czasu do czasu rondlem. Gdy miÄ™so bÄ™dzie miÄ™kkie, przeÅ‚ożyć na półmisek i wstawić do ciepÅ‚ego piekarnika. Do sosu wlać Å›mietanÄ™ i wino, postawić na malutkim ogniu, żeby tylko "mrugaÅ‚" przez kilkanaÅ›cie minut. Na reszcie masÅ‚a usmażyć oczyszczone kapelusiki pieczarek i króciutko przesmażyć obrane ze skórki połówki pomidorów. MiÄ™so obÅ‚ożyć pieczarkami i pomidorami, polać sosem. Jako dodatek podawać purée z ziemniaków wymieszane z purée z zielonego groszku (proporcja 1:1 ).


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności