<- Indyk z truflami w sosie maderowymLista potraw z grupy: Mięso: DróbKaczka duszona ->

PDF Drukuj

Kaczka aromatyczna

Dodano: 2010-01-01 14:40:05
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 810 razy.



Kuchnia chińska
1 szklanka cukru
3 łyżki wody
3 łyżeczki cynamonu
2 goździki
1 szklanka gorącej wody
1/2 łyżeczki octu (6 proc.)
1 łyżeczka soli
1 duża kaczka (2 i 1/2 kg)
2 łyżeczki sosu sojowego lub 1 łyżeczka
przyprawy maggi z 1 łyżeczką wody
2 łyżeczki imbiru (dowolnie)
1 roztarty ząbek czosnku (dowolnie

1. Solą wymieszaną z 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu, natrzeć całą kaczkę także wewnątrz i odstawić na godzinę.
2. Do rondla wsypać cukier, wlać 3 łyżki wody, postawić na małym ogniu, smażyć, aż cukier się rozpuści i nabierze jasnobrunatnego koloru, stale mieszając. Bardzo ostrożnie wleć gorącą wodę, dodać pozostały cynamon i goździki, gotować aż powstanie syrop o konsystencji śmietanki.
3. Wymieszać syrop z sosem sojowym, imbirem i czosnkiem. Pędzelkiem posmarować kaczkę syropem, czynność powtórzyć 2 razy, odstawić w chłodne miejsce na noc.
4. Kaczkę wstawić do mocno nagrzanego piekarnika (220oC), polać pozostałym syropem i 1/2 szklanki wody, piec na złoty kolor; często podlewając kaczkę sosem z brytfanny. Zmniejszyć płomień (190 C) piec około 2 i 1/2 godz., aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby dolać 1/2 szklanki wody.
5. Upieczoną kaczkę pokrajać w małe kawałeczki.
6. Podawać z bułeczkami na parze MAN-TOll i sosem (1 /2 szklanki wody;1-2 łyżeczki octu; 3 roztarte ząbki czosnku). W sosie zanurza się mięso przed jedzeniem.
Proporcje dla 2-4 osób


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności