<- Indyk rekonstruowany w beszameluLista potraw z grupy: Mięso: DróbIndyk smażony z ryżem ->

PDF Drukuj

Indyk Santos

Dodano: 2010-01-01 14:40:05
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1352 razy.



Kuchnia brazylijska
1 mały indyk
1 i 1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki pieprzu
3 roztarte ząbki czosnku

Marynata:
1 szklanka oliwy lub oleju
4 pomidory pokrajane w kostkę
4 świeże posiekane papryki
1/2 szklanki posiekanej zielonej pietruszki
1/2 szklanki octu (6 proc.(
1 szklanka wody
1/2 kg szynki pokrajanej w cienkie plasterki
(dowolnie)

1. Czosnek z solą i pieprzem utrzeć na pastę.
2. Natrzeć całego indyka także wewnątrz, włożyć do brytfanny.
3. Do pomidorów i papryki, pietruszki wlać wodę, oliwę i ocet.
4. Wstawić do nagrzanego piekarnika (190 C) w czasie pieczenia polać indyka kilkakrotnie sosem. Uwaga: Czas pieczenia indyka oblicza się w następujący sposób; każdy kilogram mięsa należy pomnożyć przez czas pieczenia - 45 min. I tak np. 4 kilogramowy ptak-powinien piec się około 3 godzin.
5. Na gorącym półmisku ułożyć na przemian plastry indyka i szynki.
6. Podawać z przetartym przez sito . sosem, frytkami, mieszaną sałatką lub surówką. Proporcje dla 8-10 osób


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności