Kuchnia chińska
2-2 1/2 kg świeżego kurczaka
1 cytryna pokrajana w ósemki
3 łyżeczki soli
1 łyżeczka "pięciu przypraw" lub cynamonu
Mieszanka do smarowania: 3 łyżki octu (6%)
2 łyżki czystej wódki, winiaku lub brandy
1 łyżka miodu
1-2 roztarte ząbki czosnku (dowolnie)
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki wody
Wypłukanego kurczaka osuszyć. Sól i cynamon wsypać na czystą małą patelnię, mieszając podgrzewać na średnim ogniu aż nabiorą ciemnozłotego koloru (około 45 sek), po czym wsypać do otworu brzusznego; trzymając kurczaka za nogi, poruszać nim tak, aby rozprowadzić przyprawy. Spiąć wykałaczkami lub zeszyć. Płyn do smarowania wymieszać w rondlu. Mieszając gotować na małym ogniu do zgęstnienia. Kurczaka cienko posmarować mieszanką 3 razy, powiesić za skrzydełka w przewiewnym miejscu. Zostawić na noc. Resztę mieszanki odstawić. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 �C. Wkładkę do gotowania na parze włożyć do brytfanny. Ułożyć kurczaka piersią do dołu, posmarować odstawioną mieszanką do smarowania, piec do zrumienienia około 45 min, obrócić piersią do góry, posmarować, piec na ciemnozłoty kolor około 45 min. Wyjąć z piekarnika, pokrajać na małe kawałeczki ("na ząbek"), przybrać cytryną. Proporcje: dla 4-6 osób - jako danie główne, z dodatkiem ryżu i zupy lub na 8-10 porcji na przyjęciu, kiedy podajemy kilka potraw