<- Kruche ciasto z nadzieniem z kurczeciaLista potraw z grupy: Mięso: DróbKulebiak z kurczaka z pieczarkami ->

PDF Drukuj

KRYSZTAŁOWY KURCZAK

Dodano: 2010-01-01 14:40:05
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 713 razy.



Kuchnia chińska
1 1/2 świeżego kurczaka
6 szklanek wody
6 szklanek wywaru l
2 cebule dymki
3 plasterki świeżego korzenia imbiru lub 1 łyżeczka imbiru w proszku
olej

Wypatroszonego kurczaka wypłukać, osuszyć, związać nogi. Wodę i wywar wlać do głębokiego garnka, dodać cebulki i imbir, doprowadzić do wrzenia. Włożyć kurczaka piersią do dołu, doprowadzić do zagotowania, natychmiast przykryć garnek, wyłączyć gaz, zestawić garnek z kuchenki. Pozostawić do całkowitego wystudzenia pod przykryciem 5-6 godz. lub przez całą noc. Wyjąć kurczaka z garnka, usunąć sznurek, dokładnie osączyć. Posmarować olejem, wstawić do lodówki na przynajmniej 2 godz. Pokrajać na małe kawałki przed podaniem. Podawać z wybranym sosem. Proporcje: dla 4-6 osób - jako danie główne, z dodatkiem warzyw i ryżu, lub dla 10-12 osób na przystawki, kiedy podajemy kilka potraw
Uwaga! Z dwóch kurczaków oddzielić część piersiową od części z udkami. Piersiowe połówki ptaka gotować jak podano w przepisie: "Kryształowy kurczak". Z udek przyrządzić "Pikantne udka" lub "Smażone udka"


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności