<- Kotlety zawijane 2Lista potraw z grupy: Mięso: DróbKRYSZTAŁOWY KURCZAK ->

PDF Drukuj

Kruche ciasto z nadzieniem z kurczecia

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1921 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas pryyg=otoe. 1 godz.
Ciasto:
300 g maki.
150 g masla,
3 surowe zoltka,
tluszcz do smarowania tortownicy,
1 rozmacone jajo,
szczypta soli.
Nadzienie:
500 g piersi z kurczecia,
100 g wedzonego boczku pokrojonego w cienkie plasterki,
1 cebula,
1 marchew,
1 galazka selera,
100 g zielonego groszku,
3 lyzki oliwy,
30 g masla,b
200 ml bulionu,
1 lyzka maki,
sol, pieprz,
sok z 1 cytrynym

1. Make przesiac na stolnice, dodac maslo i starannie posiekac. Dodac zoltka,
sol, zagniesc ciasto, odstawic na 30 min w chlodne miejsce.
2. Marchew obraclk, umyc i pokroic w plasterki, Cebule obrac i pokroic w platki
Lodyge selera oplukac i pokroic w plasterki. Piersi kurczecia pokroic w spore kawalki, lekko osolic i obtoczyc w mace. W pojemnym rondlu rozgrzac oliwe
i maslo. Zasmazac na nich jarzyny 5 min. Dodac kawalki kurczecia i obsmazac
je na malym ogniu na jasnozloty kolor. Zalac goracym bulionem, dodac groszek
sok z cytryny, po czym dusic na wolnym ogniu pod przykryciem 30 min.
3. Schlodzone ciasto podzielic na 2 kawalki w proporcji 2,5:1 i rozwalkowac na
placki o grubosci 3-4 mm.
4. Wiekszym, wylepic natluszczona tortownice. Na dnie ulozyc warstwe plasterkow
boczku, a na niej kawalki podduszonego kurczecia, wraz z jarzynami, w ktorych sie dusilo. Przykryc mniejszym plackiem ciasta,dokladnie zalepic
brzegi,a w srodku uformowac otwor o srednicy 4-6 cm.
Posmarowac rozmaconym jajem,
5. Piec w nagrzanym do temp.200żC piekarniku przez 25 min.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 3 "Kuchnia włoska", strona 52.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności