Kuchnia chińska
1 1/2 - 2 kg kurczak
1 1/2 łyżeczki soli
6 łyżek oleju
6 plasterków imbiru lub 3 łyżeczki imbiru w proszku
1 roztarty ząbek czosnku (dowolnie)
1 i 1/2 szklanki wywaru l, rosołu lub wody
3 - 4 łyżki sosu sojowego
1 1/2 łyżeczki cukru
1/4 szklanki wytrawnego białego wina lub czystej wódki
5 łyżek płynnego miodu
Kurczaka podzielić na 30 małych cząstek. Natrzeć solą, czosnkiem (i imbirem w proszku), odstawić na 2-3 godziny. Olej wlać na gorącą patelnię, rozgrzać na dużym ogniu, dodać plasterki świeżego imbiru (imbir w proszku dodajemy do mięsa), mieszając smażyć 30 sek. Dodać kawałki kurczaka, mieszając smażyć w oleju 5 min na dużym ogniu, olej zlać z patelni. Polać kurczaka wywarem, sosem sojowym i alkoholem, posypać cukrem, zagotować na dużym ogniu, mieszając gotować 2 min, przykryć, trzymać na dużym ogniu 10 sek. Odkryć, kawałki kurczaka obrócić w sosie, dalej gotować na dużym ogniu aż zostaną 2-3 łyżki lepkiego płynu, mięso obracać kilkakrotnie w sosie. Polać miodem, kawałki kurczaka obrócić. Podawać natychmiast. Proporcje: dla 5-6 osób - z ryżem lub bułeczkami na parze