<- KURCZAK DUSZONY W MIODZIELista potraw z grupy: Mięso: DróbKurczak duszony z warzywami ->

PDF Drukuj

Kurczak duszony z rodzynkami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2288 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.
1 kurczak,
2 lyzki masla,
2 lyzki oliwy,
4 srednie cebule,
150 g rodzynkow,
1 lyzeczka miodu,
2 lyzeczki cukru,
1/4 lyzeczki mielonego imbiru,
1/2 lyzeczki szafranu,
2 liscie laurowe,
szczypta kwiatu muszkatolowego lub mielonej galki,
sol, pieprz.

1. Sprawionego kurczaka umyc, osuszyc, pokroic na 8 lub wiecej czesci, oproszyc
szafranem. Rozgrzac w naczyniu oliwe z lyzka masla, wlozyc kawalki kurczaka,
smazyc 10 min, do zrumienienia. Zalac woda (300 ml), osolic, dodac pieprz,
imbir, galke muszkatolowa i liscie laurowe (na wierzchu, by mozna je bylo
potem usunac). Dusic na malym ogniu pod przykryciem ok. 40 min.
2. Cebule obrac, pokroic na cienkie paski, gotowac 15 min w niewielkiej ilosci
oslodzonej wody. Odcedzic. Rodzynki zalac wrzatkiem, moczyc 15 min. Odcedzic
i osaczyc.
3. Przygotowac sos: pozostale maslo roztopic na patelni, polaczyc z miodem. Dodac 3-4 lyzki sosu z duszenia kurczaka, rodzynki, ugotowana cebule, wymieszac i zagotowac.
4. Kawalki kurczaka wyjac, ulozyc na ogrzanym polmisku i polac sosem. Podawac
gorace.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 31 "Drób", strona 44.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności