<- Kurczak duszony z rodzynkamiLista potraw z grupy: Mięso: DróbKurczak duszony ze sliwkami ->

PDF Drukuj

Kurczak duszony z warzywami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3613 razy.


SKŁADNIKI
* 1 kurczak
* 2 łyżki tłuszczu
* 3 cebule
* 500 g ziemniaków
* 2 małe bakłażany
* 400 g pomidorów
* kolendra lub pietruszka i koper
* suszony estragon i bazylia
* sól, pieprz

Kurczaka umyć, podzielić na porcje, oprószyć solą i pieprzem i pozostawić na 30 minut. W tym czasie przygotować warzywa. Obraną cebulę drobno posiekać. Bakłażany oczyścić, ale nie obierać. Pokroić w plasterki. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki, a ziemniaki - w plasterki.
Do wysmarowanego tłuszczem rondla włożyć porcje kurczaka, w potem oprószone solą, pieprzem i ziołami warstwy warzyw. Wierzch posypać drobno posiekaną kolendrą lub pietruszką, polać stopionym masłem, przykryć i postawić na małym ogniu. Dusić ok. godziny.
Żródło: Telegazeta TVP2

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności