<- Kurczak duszony z warzywamiLista potraw z grupy: Mięso: DróbKurczak elegancki ->

PDF Drukuj

Kurczak duszony ze sliwkami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3003 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.
1 kurczak,
1 lyzka masla,
1 lyzka oliwy,
50 g boczku wedzonego,
250 g suszonych sliwek bez pestek,
250 g rodzynkow,
250 g migdalow,
1 laska cynamonu,
2 gozdziki,
2 lyzeczki cukru,
50 ml sliwowicy,
sol, pieprz.

1. Sprawionego kurczaka oplukac, odciac nogi nieco ponizej stawu kolanowego,
przyciac konce skrzydelek i pokroic tuszke na 4 czesci.
2. Rodzynki zalac niewielka iloscia wrzatku, moczyc 30 min, osaczyc. Sliwki moczyc 30 min w zimnej wodzie. Osaczyc. Migdaly obrac ze skorki. Boczek pokroic w kostke.
3. Rozgrzac w naczyniu maslo z oliwa, dodac kawalki kurczaka, obrumienic z obu
stron. Po 10-15 min kurczaka wyjac i trzymac w cieple pod przykryciem.
4. Do tluszczu ze smazenia dodac boczek, sliwki, rodzynki, cukier i wymieszac.
Nastepnie wlozyc laske cynamonu, gozdziki i cwiartki kurczaka. Podlac sliwowica, wlac 250 ml wody, dusic na malym ogniu pod przykryciem 20 min (cynamon
i gozdziki wyjac).
5. Dodac migdaly i dusic jeszcze, na bardzo malym ogniu ok. 25 min. Podawac na
goraco z kasza perlowa.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 31 "Drób", strona 46.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności