Kuchnia chińska
młoda kaczka (około 2 1/2 kg)
4 łyżki oleju sojowego
1/2 kg małych cebulek
1 rozgnieciony ząbek czosnku
1 szklanka i 2 łyżki wody
1/2 - 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka oleju sezamowego
Marynata:
1 łyżka czystej wódki
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka soli
sok z plasterków świeżego korzenia imbiru lub łyżeczka imbiru w proszku
Sos:
1 1/2 szklanki wywaru l lub ll
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka cukru
Zielone warzywo:
4 szklanki świeżego szpinaku lub sałaty
2 łyżki oleju
1 rozgnieciony ząbek czosnku
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
Oczyszczoną kaczkę wypłukać, usunąć tłuszcz z otworu brzusznego i z szyi. Odciąć skrzydełka. Rozpłaszczyć tuszkę przez mocne naciśnięcie piersi ptaka dłońmi. Osuszyć czystą ściereczką. Składniki marynaty wymieszać, natrzeć kaczkę z wierzchu i od wewnątrz, pozostawić w temperaturze pokojowej na 3 godz. Osączyć, odstawić marynatę. Obrać cebulki (mniejsze przepołowić, większe pokrajać na 4 części). Patelnię podgrzać na dużym ogniu, wlać 2 łyżki oleju, mocno rozgrzać, wsypać cebulę, smażyć na złoty kolor, wybrać łyżką cedzakową. Zmniejszyć płomień pod patelnią na średni, włożyć kaczkę, smażyć do zrumienienia ze wszystkich stron, około 20 min. Kaczkę zdjąć z patelni, włożyć cebulę do otworu brzusznego. Duży płaski garnek lub małą brytfannę postawić na dużym gazie, wlać łyżkę oleju, rozgrzać, dodać czosnku i smażyć aż nabierze ciemnozłotego koloru. Wlać 1 1/2 szklanki wywaru, łyżkę sosu sojowego, wsypać łyżkę cukru, dodać szklankę wody, wymieszać, włożyć kaczkę, doprowadzić do zagotowania, przykryć, zmniejszyć płomień, dusić do miękkości około 2 godz., utrzymując mały ogień i obracając ptaka 3-4 razy. W razie potrzeby wlać trochę wody. Kaczkę wyjąć z garnka, wybrać z niej cebulę, ułożyć tuszkę piersią do góry na owalnym półmisku, trzymać w cieple. Usunąć tłuszcz z sosu, dodać cebulę, zagotować na średnim ogniu. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić 2 łyżkami wody. Mieszając sos spod kaczki wlać rozprowadzoną mąkę ziemniaczaną, doprowadzić do zagotowania ciągle mieszając. Dodać łyżeczkę oleju sezamowego i pozostałą łyżkę sojowego, zamieszać, trzymać w cieple. Czystą patelnię podgrzać na dużym ogniu, wlać 2 łyżki oleju, rozgrzać, dodać czosnku, mieszając smażyć 10 sek, posypać solą, włożyć szpinak, posypać cukrem, mieszając i obracając smażyć warzywo aż nabierze intensywnego koloru i będzie miękkie. Wybrać łyżką cedzakową, osączyć z oleju, ułożyć wokół kaczki, cebulę położyć na szpinak. Sosem polać kaczkę i szpinak. Podawać potrawę na gorąco. Proporcje: dla 4 osób - jako danie główne, z ryżem i zupą