<- Czarno-biala salatka z kury i winogronLista potraw z grupy: Mięso: DróbDUSZONA KACZKA NADZIEWANA CEBULĄ ->

PDF Drukuj

Czerwone enchiladas

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3501 razy.


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 1 godz. 5 min.
2 upieczone kurze piersi,
12 papryczek chilli,
3 duze pomidory,
2 male cebule,
2 zabki czosnku,
1/2 lyzeczki majeranku,
100 g pokruszonego sera solan,
100 ml smietanki kremowki,
300 ml bulionu z kury,
2 lyzki oleju,
sol,
18 tortilli (przepis w "macz-ryz").

1. Chilli oplukac, osuszyc, opiec nad plomieniem lub na suchej patelni. Usunac
nasiona. Zalac goraca woda i moczyc 20 min. Pomidory sparzyc i obrac ze
skorki. 1 cebule pokroic na cwiartki, a druga na plasterki. Czosnek obrac i
oplukac.
2. Kurze piersi podzielic w palcach wzdluz wlokien na cienkie niteczki.
3. Na patelni opiec cwiartki cebuli i zabki czosnku. Chilli osaczyc z wody i
wlozyc do miksera. Dodac pomidory, cwiartki cebuli, czosnek, majeranek i
bulion. Miksowac tak dlugo, az powstanie jednolita masa. W garnku podgrzac
olej, dodac zmiksowana mase i dusic 10 min na malym ogniu. Doprawic sola.
4. Mase z pomidorow i chilli nakladac lyzka na tortille, na nia nalozyc wlokienka miesa. Zwinac tortille w rulony i ulozyc w naczyniu do zapiekania.
Polac reszta masy, przybrac plasterkami cebuli, posypac pokruszonym serem i
polac smietanka. Wstawic do goracego piekarnika. Zapiekac tak dlugo, az sie
ser roztopi i zrumieni. Podawac gorace zaraz po wyjeciu z piekarnika.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 16 "Kuchnia meksykańska", strona 20.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności