<- Pierś kurczaka z seremLista potraw z grupy: Mięso: DróbPIKANTNE UDKA ->

PDF Drukuj

PIJANA KACZKA

Dodano: 2010-01-01 14:40:05
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 870 razy.



Kuchnia chińska
młoda kaczka (około 2 1/2 kg)
1/2 szklanki wytrawnego białego wina
1 1/2 szklanki jasnego piwa
1/2 szklanki sosu sojowego
1/4 szklanki oleju sezamowego lub sojowego
2 łyżki cukru
4 plasterki świeżego korzenia imbiru lub 2 łyżeczki imbiru w proszku
2 cebule dymki
3 rozgniecione ząbki czosnku
1 anyż gwiazdkowaty
1/2 łyżeczki anyżu lub kopru włoskiego
1 łyżka pieprzu syczuańskiego lub grubo utłuczony pieprz

Kaczkę rozmrozić, usunąć tłuszcz z otworu brzusznego i wokół szyi, wypłukać, osuszyć ściereczką. Wlać wino, piwo, sos sojowy, olej sezamowy lub sojowy do dużego, płaskiego garnka lub do małej brytfanny, dodać cukier, imbir, cebulę dymkę i czosnek. Zagotować na średnim ogniu. Anyż i pieprz zawiązać w gazę, włożyć do brytfanny. Kaczkę włożyć do brytfanny piersią do góry, przykryć, utrzymując średni płomień dusić przez 30 min, obrócić kaczkę grzbietem do góry, dusić pod przykryciem 30 min. Kaczkę ułożyć bokiem, dusić 15 min, obrócić na drugi bok i dusić dalsze 15 min. Przełożyć na talerz, pozostawić do wystudzenia. Przed podaniem porąbać na kawałki, usunąć kostki i pokrajać w drobne kawałki "na ząbek". Ułożyć na głębokim półmisku. Podgrzać sos, zebrać tłuszcz, odmierzyć 1/2 szklanki i polać kaczkę. Podawać na przekąskę lub na obiad. Proporcje: dla 4 osób - z ryżem i warzywami lub na 8 -10 porcji na przyjęciu


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności