<- Pierś kurczaka z ryżem/makaronem - prosty obiadLista potraw z grupy: Mięso: DróbPIJANA KACZKA ->

PDF Drukuj

Pierś kurczaka z serem

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3973 razy.


4 połówki piersi kurczaka (filety) lub 4 sznycle cielęce,
4 słupki ostrego żółtego sera (warmińskiego, tylżyckiego), wysokości 7-8 cm i szerokości 1,5 cm,
4 łyżki startego żółtego sera (razem ok. 25 dag),
1 łyżka masła,
2 łyżki ziół (gotowej mieszanki do kurczaka lub zmieszanych : oregano, majeranku, tymianku i pieprzu ziołowego),
1 jajko,
2 łyżki mąki,
3 łyżki tartej bułki,
olej do smażenia,
sól,
pieprz.

Każdy kawałek kurczaka rozbić tłuczkiem, posmarować cienko ( po wewnętrznej stronie) miękkim masłem, posypać obficie ziołami i położyć na nim kawałek sera.
Mięso zwinąć tak jak krokiety i spiąć wykałaczką.
Obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku i tartej bułce.
Obsmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju. Przełożyć do
brytfanny, posypać serem oraz resztą ziół i zapiec w
piekarniku (15-20 min), w temp.190 st.C. Podawać z ryżem
albo z frytkami i surówką.
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności