1 brojler (ok. 80 dag)
sól czosnkowa
10 dag cebuli
20 dag pieczarek
4 łyżki umytej, posiekanej naci pietruszki
1/2 łyżki oleju lub oliwy
sól
pieprz
Cebulę obrać, opłukać, posiekać. Tuszkę oczyścić, umyć, pokrajać na porcje, oprószyć solą czosnkową. Patelnię pokrytą tworzywem typu teflon posmarować oliwą lub olejem, rozgrzać. Porcje kury włożyć na patelnię, obrumienić po obu stronach, podlać wrzącą wodą, przykryć. Dusić na małym ogniu (ok. 30 min) z dodatkiem posiekanej cebuli do miękkości. Pieczarki umyć, oczyścić, poszatkować, Włożyć do wrzącej wody, doprowadzić do zawrzenia, odcedzić. Po 30 min duszenia kurczaka dodać pieczarki, posolić. Dusić jeszcze przez ok. 10 min. Gotową potrawę wyłożyć na ogrzany półmisek, posypać pietruszką. Podawać z dodatkiem ziemniaków z wody lub pieczonych (1-2 sztuki) i surówek lub warzyw gotowanych.