<- KURCZĘ DUSZONE Z PIECZARKAMILista potraw z grupy: Mięso: DróbKURCZĘ DUSZONE Z PORAMI ->

PDF Drukuj

KURCZĘ DUSZONE Z POMIDORAMI

Dodano: 2010-01-01 14:40:05
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1208 razy.



1 brojler (ok. 80 dag)
2 ząbki czosnku
40 dag pomidorów świeżych lub mrożonych
4 łyżki umytej, drobno posiekanej rzeżuchy, liści selera i bazylii, rozmaryn,
sól
pieprz

Kurczę oczyścić, umyć, osuszyć, pokrajać na porcje, ułożyć na patelni pokrytej masą typu teflon, opiec. Czosnek obrać, opłukać, przecisnąć przez praskę i równomiernie rozprowadzić na powierzchni porcji podrumienionego kurczaka, posolić, skropić wrzącą wodą. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 30 minut, skrapiając od czasu do czasu wodą. Pomidory umyć. Mrożone od razu obrać ze skórki, świeże uprzednio sparzyć wrzącą wodą. Po 30 min duszenia kurczaka dodać pokrajane pomidory. Dusić, aż 1/3 płynu odparuje. Wówczas dodać posiekaną zieleninę, przyprawię solą i pieprzem. Wyłożyć na ogrzany półmisek. Podawać z ziemniakami puree (1-11/2 łyżki na porcję) i z surówką ze świeżych ogórków lub z zielonej sałaty.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności