<- Gulai ayam - curry z kurczaka po malajskuLista potraw z grupy: Mięso: DróbIndycze udka z cukinią 20 min ->

PDF Drukuj

Hajduckie tokny z kurczaka

Dodano: 2010-01-01 14:40:05
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 690 razy.



Kuchnia węgierska
1 młody kurczak
1 łyżeczka pieprzu
50 g wędzonego boczku
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 duża cebula
1/2 I białego wina
1 ząbek czosnku
100 g tłuszczu
sól
1 łyżka mąki

Kurczaka podzielić na osiem porcji i razem z podrobami umyć. Boczek pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na tłuszczu, dodać posiekaną cebulę i rozdrobniony czosnek. Gdy wszystko usmażyło się na złoty kolor, dodać porcje kurczaka, posolić, oprószyć pieprzem i dusić pod przykryciem z dodatkiem niewielkiej ilości wody, aż mięso będzie na wpół miękkie. Potem zdjąć pokrywkę i kurczaka potrzymać tak długo na ogniu, aż wygotuje się cały powstały sos i pozostanie jedynie tłuszcz. Wtedy dodać przecier pomidorowy i białe wino, dobrze wymieszać i pod przykryciem gotować do miękkości. Sos musi być zawiesisty. Podawać z duszonym ryżem.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności