1. Kurczaka umyc i pokroic na 12-14 kawalkow.
2. Papryczki zalaz ciepla woda i moczyc 15 min. Imbir obrac i pokroic na wiorki. Orzeszki oplukac, jesli sa solone. Czosnek obrac.
3. Szalotki, papryczki, imbir, czosnek i orzeszki drobno pokroic, przelozyc do
mozdzierza i utrzec na gladka paste.
4. Kolendre, kminek, koper i cynamon podsmazyc na suchej patelni, a nastepnie
zemlec w mlynku lub utrzec w mozdzierzu. Dodac galke muszkatolowa oraz kurkume, wymieszac i odstawic.
5. Olej rozgrzac w garnku, lekko podsmazyc na nim przez 3-4 min. paste z szalotek, papryczek, imbiru i orzeszkow. Dodac zmielone ziola i smazyc jeszcze
3 min., czesto mieszajac.
6. Kawalki kurczaka przelozyc do garnka, dobrze wymieszac i podsmazyc. Dodac
mleko kokosowe, sol i cytronelle. Gotowac bez przykrycia mieszajac od czasu
do czasu, az kurczak bedzie miekki. Gdy sos zgestnieje wlac geste mleko kokosowe i podgrzewac jeszcze przez 2-3 min.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 17 "Kuchnie Dalekiego Wschodu", strona 54.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach