<- Gęś ze śmietanąLista potraw z grupy: Mięso: DróbGołębie nadziewane 20 min ->

PDF Drukuj

Gołębie duszone 15 min

Dodano: 2010-01-01 14:40:05
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 719 razy.



Kuchnia z szybkowaru
4 gołębie (po 1 na osobę)
10 dag słoniny
3 dag tłuszczu
1 szklanka śmietany
sól do smaku

Zalewa:
1 porcja włoszczyzny bez kapusty
1 cebula
1 liść laurowy
6 ziaren pieprzu
1 gałązka estragonu (może być suszony)
2 I wody
0,5 szklanki octu
2 łyżki cukru
1 łyżka soli

Przygotować zalewę. oczyszczone warzywa pokroić, zagotować z wodą i przyprawami. Sprawione gołębie przeciąć wzdłuż i na 12 godzin włożyć do zimnej zalewy przyrządzonej z wyżej podanych składników. Przed duszeniem opłukać gołębie w zimnej wodzie, osuszyć w ściereczce i bardziej umięśnione miejsca naszpikować słoniną. Całość natrzeć solą. W szybkowarze rozgrzać tłuszcz, obrumienić na nim porcje gołębi, wlać śmietanę. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 15 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności