<- Gęś z jabłkami 30 minLista potraw z grupy: Mięso: DróbGołębie duszone 15 min ->

PDF Drukuj

Gęś ze śmietaną

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1941 razy.


1 gęś (2,5 kg.),
25 dag. ryżu,
15 dag. wątróbek drobiowych,
3 łyżki masła,
2 cebule,
1 puszka przecieru pomidorowego,
1 szklanka śmietany,
1 łyżka koperku,
sól,
pieprz.

Gęś umyć i osączyć, odciąć szyjkę i końce skrzydeł. Tuszkę natrzeć solą i odstawić w chłodne miejsce na
1 godz.

PRZYGOTOWANIE FARSZU :
W oslonym wrzątku ugotować ryż na sypko. Wątróbki oczyścić, opłukać i osączyć i drobno pokroić. Cebule obrać, opłukać, posiekać i usmażyć wraz z wątróbkami na 2 łyżkach masła. Ryż wymieszać z koperkiem, cebulą i wątróbkami. Doprawić solą i pieprzem.
Gęś wypełnić farszem i zaszyć. Włożyć do brytfanny wysmarowanej pozostałym masłe, wstawić do piekarnika
nagrzanego do temp. 250 st.C i piec ok. 1 godz.
Śmietanę połączyć z przecierem pomidorowym i lekko osolić. Gdy z gęsi wytopi się tłuszcz i będzie rumiana, zlać tłuszcz z brytfanny, zmniejszyć ogień, a gęś polewać sosem śmietanowym i piec jeszcze 30 min. Podawać z buraczkami zasmażanymi i ziemniakami z wody.
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności