<- Kura w słodko-kwaśnym sosieLista potraw z grupy: Mięso: DróbKura z ananasem ->

PDF Drukuj

Kura w warzywach 35 min

Dodano: 2010-01-01 14:40:05
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 663 razy.



Kuchnia z szybkowaru
1 kura
1 duży pęczek włoszczyzny
20 dag pieczarek
20 dag borowików
1 duża cebula
5 dag tłuszczu
3 dag masła
3 dag mąki
1 łyżka siekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku

Sprawioną kurę posolić na godzinę przed obróbką termiczną, potem pokroić na kawałki, oprószyć mąką i obrumienić w szybkowarze na rozgrzanym tłuszczu. Zalać wodą, tak by pokryła kurę, zamknąć szybkowar i ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, wrzucić oczyszczone i pokrojone w paseczki warzywa z włoszczyzny oraz pokrojone w plasterki grzyby, a także podrumienioną cebulę (można też podrumienić ją razem z kurą w szybkowarze). Zamknąć szybkowar i ogrzewać 15 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Zaraz po ponownym otworzeniu szybkowaru wrzucić zrobioną w tym czasie białą zasmażkę z masła i mąki, zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Podawać potrawę z kaszą, ryżem lub kładzionymi kluskami.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności