<- Kurczę w potrawce z warzyw II 15 minLista potraw z grupy: Mięso: DróbKurczę w sosie jajeczno-śmietanowym 15 min ->

PDF Drukuj

Kurczę w ryżu z pieczarkami 25 min

Dodano: 2010-01-01 14:40:05
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 644 razy.



Kuchnia z szybkowaru
1 kurczę
25 dag ryżu (nieco więcej niż 1,5 szklanki)
25 dag pieczarek
1 marchew
1 cebula
1 pietruszka
6 dag masła
sól i pieprz do smaku
woda

Sprawione kurczę zalać w szybkowarze 2,5 szklankami wody, wrzucić oczyszczone warzywa, posolić. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 15 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. W tym czasie oczyścić, pokroić w plasterki i udusić na maśle pieczarki. Szybkowar otworzyć, wyjąć kurczę i warzywa, przy czym warzywa trzymać w cieple, kurczę zaś nieco ochłodzić i obrać mięso z kości, pokroić na kawałeczki. Do pozostałego w szybkowarze wywaru wsypać ryż, wrzucić pieczarki, pokrojone mięso kurczęcia popieprzyć i ewentualnie dosolić. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 10 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru wymieszać ryż, obłożyć wyjętymi uprzednio warzywami. Podawać z surówką.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności