<- Kurczak klasycznieLista potraw z grupy: Mięso: DróbKurczak marynowany ->

PDF Drukuj

Kurczak Marengo

Dodano: 2010-01-01 14:40:05
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 712 razy.



Kuchnia włoska
1 kurczak o wadze około 1 kg
4 grzanki z pszennego chleba
300 g dojrzałych pomidorów
100 g świeżych grzybów
4 raki
50 g mąki
4 jajka
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sok z 1 cytryny
4 łyżki wina madera
1/4 I białego wytrawnego wina
1 szklanka oliwy z oliwek
sól
pieprz

Oczyszczonego i podzielonego kurczaka obtoczyć w mące, przyprawić solą i pieprzem, włożyć do rondla z rozgrzaną oliwą i smażyć tak długo, aż się zrumieni. Następnie dolać 1/2 szklanki oliwy, rozgniecione pomidory, posiekany czosnek i połowę przygotowanej ilości wina. Gotować 15 minut. Raki ugotować oddzielnie w pozostałej ilości wina z 1/2 szklanki wody. Po kilku minutach gotowania zdjąć je z ognia i pozostawić we wrzątku. Na patelni z rozgrzaną oliwą zrobić grzanki z chleba, a po nich smażyć sadzone jajka. Pod koniec gotowania dodać do kurczaka sok z cytryny, natkę pietruszki, maderę i trochę oliwy oraz przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać na talerzach kładąc w środku porcję kurczaka obłożoną grzybami i polaną sosem. Obok kurczaka ułożyć raki i jajka na grzankach.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności