<- Kurczak kishkLista potraw z grupy: Mięso: DróbKurczak Marengo ->

PDF Drukuj

Kurczak klasycznie

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3363 razy.


1 kurczak o wadze 1,2-1,5 kg,
2 łyżki masła lub oliwy,
sól,

Kurczaka oczyścić, umyć, osączyć, posolic w środku i po
wierzchu, odstawić do lodówki na 2-3 godziny, aby mięso
przeszło solą. Następnie włożyć kurczaka do brytfanny
lub naczynia żaroodpornego, polać roztopionym masłem lub oliwą, podlać 4-5 łyżkami wody i piec 40-50 minut w piekarniku, w temperaturze 200 st. C. Podczas pieczenia
kilkakrotnie polewać wytworzonym sosem. Po upieczeniu
podzielić kurczaka na porcje i podawać z ryżem na sypko
lub z frytkami i surówką sezonową.
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności