1. Kurczaka zalac woda, dodac cebule, selery, marchewke, sol, pieprz, kardamon
i ugotowac rosol.
2. Kurczaka odcedzic, usunac kosci i skore, pokroic na duze kawalki.
3. Przygotowac sos: make z jogurtem dobrze wymieszac w malym rondelku. Postawic
na malym ogniu i ciagle mieszajac, dolewac po trochu 4-5 lyzek rosolu. Gotowac, az sos bedzie gesty. Sprobowac i jesli trzeba doprawic sola i pieprzem.
Odstawic.
4. Reszte cebuli posiekac, podsmazyc na masle na zlotobrazowy kolor, dodac z
maslem do sosu.
5. Kurczaka ulozyc na polmisku z ryzem i zalac sosem. Podawac na goraco lub
zimno. Kurczaka mozna dodac do sosu i lekko podgrzac przed podaniem.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 15 "Kuchnia arabska", strona 52.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach