<- Ciasto orzechoweLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaCiasto pleśniak z jabłkami ->

PDF Drukuj

Ciasto orzechowo-czekoladowe

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4506 razy.


CIASTO :
1 1/2 szklanki mąki pszennej,
1/2 szklanki cukru,
17 dag masła,
2 żółtka,
1 torebka cukru waniliowego,
2 łyżki margaryny.

WARSTWA WIERZCHNIA :
2/3 tabliczki czekolady mlecznej (7 dag),
10 dag posiekanych orzechów laskowych,
1/3 szklanki cukru,
2 białka,
sól.

Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać żółtka, mąkę i cukier waniliowy. Formę do pieczenia wysmarować margaryną i przełożyć do niej ciasto.

WIERZCHNIA WARSTWA :
Z białek i szczypty soli ubijać pianę, dodając stopniowo
cukier. Następnie do piany wsypać orzechy, rozdrobnioną
czekoladę i delikatnie wymieszać. Rozłożyć pianę równą
warstwą na powierzchni ciasta.
Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do temp.165-180 st.C i piec 30 min na jasnozłoty kolor. Po upieczeniu
pokroić na kwadraty.
czy mogą być orzechy włoskie? Mam nadzieje ze tak bo ide wlasnie takich użyć
Nadesłał(a): asfdsadfjkdbl. 2006-09-10 13:09:22


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności