<- Gulasz na ostroLista potraw z grupy: Mięso (różne)Gulasz po bieszczadzku ->

PDF Drukuj

Gulasz ogrodnika

Dodano: 2010-01-01 14:43:40
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1329 razy.



Kuchnia turecka
1/2 kg mięsa z jagnięcia
masło lub olej jadalny do smażenia woda
2 duże marchewki pokrajane w grube talarki
2 duże pomidory sparzone, obrane, pokrajanego grube plastry
1 duża cebula pokrajana w plasterki
1 świeża zielona papryka grubo posiekana
sól i pieprz do smaku
mięta drobno posiekana świeża, suszona lub zielone pietruszka
jogurt .

1. Mięso natrzeć solą, pieprzem, pokrajać w 2 cm kostkę.
2. Masło lub olej mocno rozgrzać w rondlu, zrumienić mięso.
3. Dodać marchew, wlać tyle wody, aby przykrywała mięso, gotować na małym ogniu, aż będzie na wpół miękkie.
4. Dodać pomidory, cebulę paprykę, sól i pieprz, dusić. W razie potrzeby podlać wodą - po ugotowaniu powinno być około 1 i 1/2 szklanki sosu.
5. Mięso ułożyć na gorących talerzach, przybrać na wierzchu jarzynami, polać jogurtem o temperaturze pokojowej, posypać miętą lub zieloną pietruszką.
6. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub ze świeżym białym pieczywem.
Proporcje dla 4-5 osób
Do gulaszu można dodać i inne jarzyny: bakłażany, brukiew, ziemniaki, kabaczki czy świeże ogórki.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności