<- Baranina na sposób myśliwskiLista potraw z grupy: Mięso (różne)Baranina po pekińsku ->

PDF Drukuj

Baranina po jawajsku

Dodano: 2010-01-01 14:43:40
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 684 razy.



Kuchnia indonezyjska
1/2 kg baraniny pokrajanej w kostką
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/4 łyżeczki chlli
1/2 łyżeczki cumin lub 1/4 łyżeczki kminku
1/2 łyżeczki imbiru (dowolnie)
1 roztarty :ząbek czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka octu x 3 łyżkami wody
2łyżki oleju jadalnego
1/4 szklanki wody

1. Utrzeć kolendrę, chlli, cumin lub kminek, imbir, czosnek i sól, wymieszać z mięsem, włożyć do miski, polać octem z wodą i odstawić na 3 godz.
2. Mięso osączyć, smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia ze wszystkich stron.
3. Podlać wodą, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 45 min., aż mięso będzie miękkie,
4. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i zieloną sałatą ze śmietaną lub mizerią.
Proporcje dla 4-5 osób


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności