<- Ruskie pierogi z serem lub marmeladą z jabłekLista potraw z grupy: Mięso (różne)Sarnia pieczeń na zimno ->

PDF Drukuj

Ryska zapiekanka

Dodano: 2010-01-01 14:43:40
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 675 razy.



12-15 dag duszonego lub pieczonego mięsa (baranina, cielęcina, wołowina albo drób)
1 śledź
łyżka mąki
2 gotowane ziemniaki
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
2 jajka
łyżka utartego żółtego sera
nieduża cebula
3 łyżeczki masła lub margaryny
pieprz
sól

Śledzia sprawić, usunąć kręgosłup i ości. Cebulę drobniutko pokrajać i przesmażyć na małej ilości masła lub margaryny. Kawałki mięsa, śledzia i ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę, dodać przysmażoną cebulę, mąkę i śmietanę, po czym jeszcze raz wszystko zemleć w maszynce. Do otrzymanej masy dodać żółtka, sól, pieprz i ubite na sztywną pianę białka. Całość przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy żaroodpornej, posypać tartym serem i skropić pozostałym stopionym tłuszczem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 30-40 min. Gdy zapiekanka zacznie odchodzić do brzegów formy, wyłożyć ją na płaski talerz, pokrajać jak tort i podawać z sosem śmietankowym lub pomidorowym.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności