<- Porady - potrawy bezmięsneLista potraw z grupy: PoradyPorady - potrawy z drobiu ->

PDF Drukuj

Porady - potrawy półmięsne

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3200 razy.


- Warzywa nadziewa się mielonym mięsem surowym lub gotowanym. Niejednokrotnie mięso na nadzienie miesza się z kaszą manną, krakowską lub ryżem. Zawsze stosuje się dodatek jaj, które wiążą składniki. Często obok jaj dodaje się bułki tartej.
- Zarówno smak, jak i wartość odżywczą nadzienia /farsz do warzyw/ podnosi dodanie posiekanej zieleniny /pietruszka, koper, liście selera, estragonu, bazylii, trybuli, szczypiorek/.
- Naleśniki słone wypełnione farszem z mięsa, kapusty, grzybów, szpinaku noszą nazwę pasztecików. Po zawinięciu należy je posmarować jajem, obtoczyć w bułce i przysmażyć. Mają zastosowanie do zup czystych lub jako danie podstawowe.
- Należy pamiętać, że walory smakowe zapiekanek znacznie podnoszą pieczarki.
- Gotowa zapiekanka powinna być natychmiast podana, gdyż przetrzymywana wysycha, traci smak i zapach oraz zmienia wygląd.
- Do bigosu dodajemy grzyby ugotowane w minimalnej ilości wody, gdy kapusta nieco zmięknie.
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności