<- Ciasto ucierane 6Lista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaCiasto ucierane z serem ->

PDF Drukuj

Ciasto ucierane z makiem

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4115 razy.


2 szklanki maku,
6 łyżek mąki ziemniaczanej,
2 szklanki cukru,
13 jajek,
1 cukier waniliowy,
1 mały zapach rumowy,
1 łyżka tłuszczu,
1 łyżka bułki tartej do przygotowania formy.

Mak umyć, sparzyć wrzątkiem, osączyć i zemleć przez sito
o małych otworach. Źółtka ucierać z cukrem, cukrem waniliowym i zapachem rumowym na puszystą masę.
Stopniowo dodawać mąkę i zmielony mak. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą makową.
Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem, posypać tartą bułką i przelać do niej ciasto. Piec 1 godz. w temp.
190 st.C. Po ostudzeniu ciasto można polać lukrem lub
polewą czekoladową.
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności