<- Ziemniaki duszone ze śledziemLista potraw z grupy: Mięso (różne)Zrazy cielęce zawijane z boczkiem 20 min ->

PDF Drukuj

Zrazy baranie 20 min

Dodano: 2010-01-01 14:43:40
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1270 razy.



Kuchnia z szybkowaru
60 dag baraniny bez kości z udźca
4 dag tłuszczu
2 łyżki śmietany
1 łyżko koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka mąki
sól i pieprz do smaku
kilka gałązek świeżej mięty
rosół.
Farsz. 6 niedużych cebul
3 dag tłuszczu
2 łyżki okruchów razowego żytniego chleba
10 dag posiekanego boczku
sól i pieprz do smaku

Przygotować farsz. oczyszczone i posiekane cebule przesmażyć na tłuszczu, dodając chleb i boczek, posolić i popieprzyć. Wymieszać. Mięso pokroić w poprzek włókien na plastry, zbić dobrze tłuczkiem. Na osobnej deseczce ułożyć gałązki mity, posypać solą i zbić tłuczkiem tak, by puściły sok. Obłożyć tą miętą rozbite plastry mięsa i pozostawić na 40 minut. W tym czasie przygotowywać farsz. Po upływie tego czasu miętę usunąć, a na każdy plasterek mięsa kłaść farsz. Popieprzyć, zwijać w wałki i obwiązywać nitką, by się nie rozpadały. Obtoczyć w mące i dobrze obrumienić na rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu. Zalać rosołem (może być woda i przyprawa "Jarzynka"). Zamknąć szybkowar i ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Podawać z kaszą gryczaną lub jęczmienną.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności