<- Zrazy z gruszkamiLista potraw z grupy: Mięso (różne)Źabie udka 1 ->

PDF Drukuj

ZRAZY Z KONINY Z CEBULÄ„ I PAPRYKÄ„

Dodano: 2010-01-01 14:43:40
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1255 razy.



60 dag koniny (zrazowa)
2 łyżki suszonych przypraw ziołowych (majeranek, estragon)
2 goździki
listek laurowy
4 zÄ…bki czosnku
20 dag cebuli
20 dag papryki
1 łyżka sosu sojowego
sól
pieprz
2 łyżki umytej posiekanej naci pietruszki

MiÄ™so oczyÅ›cić z bÅ‚on i Å›ciÄ™gien, umyć, osuszyć, pokrajać na pÅ‚aty w poprzek włókien i zbić tÅ‚uczkiem. Każdy pÅ‚at natrzeć drobno posiekanym czosnkiem wymieszanym z rozkruszonymi zioÅ‚ami i z utÅ‚uczonymi goździkami. CebulÄ™ obrać, opÅ‚ukać. JednÄ… posiekać jak najdrobniej, rozÅ‚ożyć równomiernie na pÅ‚atach miÄ™sa, oprószyć pieprzem i zwinąć w Å›cisÅ‚e ruloniki. PozostaÅ‚Ä… cebulÄ™ pokrajać w piórka i razem ze zrazami podrumienić na patelni do smażenia bez tÅ‚uszczu. PrzeÅ‚ożyć do rondla, posolić, podlać wrzÄ…cÄ… wodÄ… i sosem sojowym, dodać listek laurowy. Dusić pod przykryciem na maÅ‚ym ogniu. PaprykÄ™ umyć, oczyÅ›cić z nasion, pokrajać w makaronik, posolić, dodać do podduszonego miÄ™sa. Udusić do miÄ™kkoÅ›ci, podlewajÄ…c w miarÄ™ potrzeby wrzÄ…cÄ… wodÄ…. GotowÄ… potrawÄ™ wyÅ‚ożyć na ogrzanÄ… salaterkÄ™, obkÅ‚adajÄ…c paprykÄ… z cebulÄ… i posypać pietruszkÄ…. Podawać z dodatkiem ostrego sosu przyrzÄ…dzonego na bazie pomidorów, ziemniakami purée, warzywami gotowanymi i surówkami.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności