<- Pieczeń rzymska (Klops)Lista potraw z grupy: Mięso (różne)Pieczeń rzymska z sosem śmietanowym ->

PDF Drukuj

PIECZEŃ RZYMSKA Z KONINY

Dodano: 2010-01-01 14:43:40
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1265 razy.



1,20 kg koniny (Å‚opatka)
4 zÄ…bki czosnku
2 łyżki aromatycznych przypraw ziołowych (szałwia, bazylia)
sól
pieprz
20 dag cebuli
1 jajko
4 łyżki umytej posiekanej naci pietruszki
1 łyżka oleju
1/4 szklanki śmietanki (9% tłuszczu)

MiÄ™so oczyÅ›cić z bÅ‚on i Å›ciÄ™gien, umyć, osuszyć, pokrajać w kawaÅ‚ki, natrzeć miazgÄ… z czosnku przeciÅ›niÄ™tego przez praskÄ™ i rozkruszonymi przyprawami zioÅ‚owymi. Postawić w przykrytym naczyniu w lodówce co najmniej na 1 godz. CebulÄ™ obrać, opÅ‚ukać, drobno posiekać lub utrzeć na tarce z dużymi otworami, posolić, ogrzewać na suchej patelni, mieszajÄ…c, aż cebula zżółknie. Po_ d koniec dodać olej i lekko podrumienić. MiÄ™so razem z cebulÄ… i posiekanÄ… pietruszkÄ… zemleć dwukrotnie w maszynce. Do masy miÄ™snej dodać jajko, starannie wyrobić drewnianÄ… Å‚yżkÄ… lub robotem, wykorzystujÄ…c przystawkÄ™ w ksztaÅ‚cie litery 5: w czasie wyrabiania dodać 4-6 Å‚yżek wody. MasÄ™ przyprawić solÄ… i pieprzem i uformować z niej na desce zwilżonej wodÄ… waÅ‚ek o Å›rednicy ok. 8 cm. .UÅ‚ożyć w brytfannie, powierzchniÄ™ posmarować wodÄ…. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Gdy siÄ™ zrumieni, zmniejszyć dopÅ‚yw ciepÅ‚a. PieczeÅ„ przykryć foliÄ… lub pokrywÄ… i dopiec. Pod koniec polać Å›mietankÄ… i trzymać w odkrytej brytfannie kilkanaÅ›cie minut. Przed podaniem pokrajać pieczeÅ„ w poprzek na równe porcje. UÅ‚ożyć na ogrzanym półmisku. Podawać na gorÄ…co z dodatkiem ziemniaków purée (1-11/2 Å‚yżki na porcjÄ™), ostrych, zimnych lub gorÄ…cych, sosów, z warzywami gotowanymi (buraczki) oraz z surówkami.



Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności