CIASTO :
Oddzielić żółtka od białek. Źółtka, 4 łyżki wody i miodu
utrzeć na gładką masę. Mąkę, proszek do pieczenia, kakao i cynamon przesiać, wsypać do masy i wymieszać.
Z białek i szczypty soli ubić pianę, dodać do ciasta i lekko wymieszać.
Formę do pieczenia wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ciasto wlać do formy i wygładzić zwilżoną łyżką. Piec 30-40 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st.C. Po upieczeniu wyjąć z formy.
GRUSZKI :
Świeże owoce obrać, dokładnie oczyścić z gniazd nasiennych (gruszki z syropu osączyć) i pokroić w plasterki
Do garnuszka wlać 1 szklankę wody, dodać sok z cytryny,
miód i gruszki. Ugotować gruszki do miękkości (5-7 min),
a następnie ostudzić i osączyć.
KREM :
Odlać 2 łyżki mleka i wymieszać z mąką.Pozostałe mleko
podgrzewać z miodem. Kakao rozpuścić w 2 łyżkach
ciepłego mleka i wlać do gotującego się mleka z miodem.
Następnie dodać mąkę rozprowadzoną zimnym mlekiem i ponownie zagotować, stale mieszając. Otrzymaną masę przestudzić, wlać olejek zapachowy, wódkę i wymieszać.
Ciasto posmarować ciepłym kremem, ułożyć na nim gruszki i odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem pokryć wierzch ciasta bitą śmietaną i posypać płatkami migdałowymi.
Skomentuj Powiadom o komentarzach