<- Omlet plonacy z owocamiLista potraw z grupy: Potrawy z jajekOmlet serowy ze szparagami ->

PDF Drukuj

Omlet po antylsku

Dodano: 2010-01-01 15:19:54
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1650 razy.



Kuchnia Jamajki
8 jaj
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
s łyżek wody
5-10 dag posiekanego surowego boczku
1/2 szklanki posiekanej cebuli
1 duża świeża papryka pokrajana w małą kostkę

1. Jaja ubić z solą, pieprzem i wodą.
2. Boczek smażyć na średnim ogniu przez 5 min.
3. Skwarki przełożyć na talerzyk. Na patelni pozostawić 3-4 łyżki tłuszczu.
4. Ułożyć cebulę i paprykę, smażyć na małym ogniu przez 10 min., nie dopuszczając do zrumienienia.
5. Wlać jaja i dalej smażyć na małym ogniu, gdy omlet zetnie się od spodu, unieść szerokim nożem jego brzeg tak, aby reszta masy spłynęła na dno patelni i smażyć dalej.
6. Omlet złożyć na pół.
7. Podawać posypany skwarkami z boczku i grzankami.
Proporcje dla 4 osób


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności