<- Omlet po antylskuLista potraw z grupy: Potrawy z jajekOmlet sufletowy ->

PDF Drukuj

Omlet serowy ze szparagami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1952 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz.
1 kg szparagow,
50 g masla,
8 jaj,
2 lyzki utartego ementalera,
1 lyzka maki ziemniaczanej,
pieprzu cayenne na koniec noza,
rzezucha,
sol,
1/2 lyzeczki cukru.

1. Obrane szparagi ugotowac w osolonej wodzie z dodatkiem 1/2 lyzeczki cukru i
10 g masla.
2. W tym czasie ubic zoltka, dodac ser i make ziemniaczana. Doprawic sola i
pieprzem cayenne. Bialka ubic na sztywna piane, dodac do masy zoltkowej delikatnie mieszajac. Usmazyc na masle 4 omlety.
3. Szparagi odcedzic, wylozyc 1/4 ilosci na kazdy omlet. Omlety zlozyc na polowe. Podawac posypane rzezucha.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 7 "Kuchnia niemiecka", strona 16.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności