Kuchnia włoska
60 g mieszanych ziół (świeża bazylia, natka pietruszki, tymianek, cząber, itp.)
80 g tartego parmezanu
1 drobno pokrojony por
1 łyżeczka suszonego majeranku
5 jajek
50 g masła
sól
czarny pieprz
Oliwę rozgrzać na patelni i poddusić na niej pokrojonego wcześniej pora. Po chwili dodać zioła, przyprawić je solą, pieprzem, majerankiem i smażyć przez 5 minut. W miseczce roztrzepać jajka, wsypać ser i szczyptę soli, a następnie przelać masę na patelnię z ziołami
i dokładnie wymieszać. Gdy jajka zaczną tężeć tworząc placek, należy je przewrócić na drugą stronę, potrzymać jeszcze 2 minuty i zdjąć z ognia. Gotową potrawę przełożyć na półmisek, pokroić na cztery części; można podawać zarówno ciepłe, jak i zimne.