<- Omlet z ziemniakami i szynkąLista potraw z grupy: Potrawy z jajekOmlet z ziołami ->

PDF Drukuj

Omlet z ziolami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2735 razy.


Porcja dla 1 osoby. Czas przygotow. 15-18 min.
3 jaja,
2 lyzki masla,
1 lyzka drobno pokrojonego koperku,
1 lyzka drobno pokrojonej pietruszki,
1 lyzka drobno pokrojonego szczypiorku,
2 lyzki startego sera (parmezanu),
1/4 lyzeczki estragonu,
sol, pieprz,
swieze ziola do przybrania.

1. Jaja umyc w cieplej wodzie, wybic do miski, wymieszac z sola, pieprzem, estragonem i 1 lyzka drobno posiekanego masla. Dodac pokrojone ziola, lekko
ubic trzepaczka lub widelcem. Nie ubijac zbyt dlugo - ok. 30 sek - bo omlet
bedzie wodnisty.
2. Na plaskiej patelni rozgrzac reszte masla. Wlac mase jajeczna, smazyc na duzym ogniu ok. 3 min tak, by spod omletu lekko sie zrumienil. Wypukla strona
widelca wymieszac wierzchnia warstwe plynnej masy, nie naruszajac spodu. Gdy
spod sie zetnie, szerokim nozem podniesc brzeg omletu i w tym kierunku przechylic patelnie, by reszta masy jajecznej splynela z wierzchu pod spod.
3. Gdy brzegi omletu beda usmazone, a srodek lekko sciety, posypac startym serem i zlozyc na pol nozem lub drewniana lopatka.
4. Gotowy omlet zsunac z patelni na ogrzany talerz, przybrac ziolami, od razu
podawac. Mozna rowniez usmazony omlet zlozyc na pol, po wierzchu posypac
tartym serem i wstawic na 2 min do goracego piekarnika.
5. Dla 2-4 osob lepiej usmazyc kilka malych omletow, niz 1 duzy, gdyz najlatwiej smazy sie omlet z 3-4 jaj.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 24 "Naleśniki, omlety i suflety", strona 20.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności