Kuchnia z szybkowaru
60 dag kiszonej kapusty
6 dag smalcu
2 listki laurowe
2 goździki
5 ziaren jałowca
4 duże cebule
1 łyżka mąki
4 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka papryki mielonej
1 szklanka śmietany
sól i cukier do smaku
Śmietanę, mąkę i paprykę pozostawić, a resztę produktów 2 włożyć do szybkowaru. Jeśli kapusta jest zbyt sucha, wlać trochę wody, jeżeli za kwaśna, przepłukać (powinna mieć trochę kwasu). Zamknąć szybkowar i ogrzewać 35 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, do potrawy wlać wymieszaną z mąką i papryką śmietanę, doprawić solą i cukrem, zagotować. Podawać do kartofli, klusek kartoflanych, knedli, mięs duszonych.