<- ZIEMNIAKI FASZEROWANE JAJAMILista potraw z grupy: Warzywa, owoceZIEMNIAKI NA KWAŚNO "CUCUMIS" ->

PDF Drukuj

ZIEMNIAKI FASZEROWANE PO HUZARSKU

Dodano: 2010-01-01 17:16:04
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1071 razy.



1,40 kg ziemniaków,
5 dag grzybów suszonych,
2 cebule,
łyżka masła,
jajo,
2 łyżki mąki pszennej lub razowej,
2 łyżki tartej bułki,
sól,
pieprz

Ziemniaki (jednakowej wielkości - duże) obrać, naciąć z boku znak i przekrajać no pół, uważając, aby nie pomieszać przekrajanych połówek. Suszone grzyby ugotować w niewielkiej ilości wody, posiekać i dodać do pokrajanej i przesmażonej cebuli. Wsypać tartą bułkę, dodać wywar z grzybów, jajo i przyprawy. Przygotowanym nadzieniem napełnić wydrążone uprzednio połówki, posypać je mąką i składać, dopasowując drugie znakiem naciętym z boku. Gdy skrobia sklei połówki (nie należy nakładać zbyt dużo nadzienia); posypać ziemniaki mąką i upiec w piekarniku lub usmażyć w głębokim tłuszczu. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu, z surówkami.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności