75 dag ogórków (jednakowej wielkości),
15 dag grzybów,
2 łyżki tłuszczu,
cebula,
10 dag kaszy manny,
pół szklanki śmietany,
łyżka mąki,
sól,
pieprz,
jajo,
nać pietruszki lub koper,
szklanka wywaru z włoszczyzny
Ogórki obrać wydrążyć i sparzyć wrzątkiem. Grzyby oczyścić, opłukać, poszatkować i udusić z pokrajaną i przesmażaną cebulą. Gdy miękkie - ostudzić, posiekać, dodać kaszę mannę, przyprawy, jaja i posiekaną nać pietruszki lub kaper. Przygotowanym nadzieniem napełniać połówki ogórków uprzednio posypane mąką; włożyć do naczynia, podlać wywarem z włoszczyzny i dusić do miękkości. Sos podprawić śmietana i mąką. Podawać z ryżem lub ziemniakami.