<- Budyń z grzybówLista potraw z grupy: Warzywa, owoceBudyń z kalafiorów lub brokułów ->

PDF Drukuj

Budyń z kalafiorów

Dodano: 2010-01-01 17:16:04
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1124 razy.



75 dag kalafiorów,
10 dag mąki,
10 dag tłuszczu (margaryna lub masło),
łyżka masła,
2/3 szklanki mleka,
4 jaja,
cukier i sól do smaku,
3 łyżki tartej bułki,
pęczek kopru,
żółty ostry ser

Kalafiory oczyścić, ugotować i osączyć z wody. Zrobić zasmażkę z tłuszczu i mąki, rozprowadzić mlekiem i ostudzić. Do utworzonego gęstego ciasta dodać żółtka, posiekany koper, pokrajane drobno kalafiory i pozostałe składniki. Ubić pianę, wsypać tartą bułkę i całość ostrożnie wymieszać. Dalej postępować jak w przepisie na budyń z kapustą włoską. Podawać z białymi sosami i utartym serem.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności